Image

A kava adagolása

A kava adagolásával kapcsolatban a fogyasztást megelőzően számos tényezőt kell figyelembe venni.


A kava minősége az elsődleges
A kava minőségét, és ezzel együtt hatékonyságát és adagolását nagyban befolyásolja az, hogy milyen régen szüretelték. Egy jó minőségű kavából már egy kis adag jobb relaxációs hatást vált ki, mint egy gyenge minőségű kava azonos dózisa. Az a kava, ami hónapok óta egy raktárban várakozik, veszíthet a hatékonyságából. Kavát tehát érdemes mindig ellenőrzött eladótól beszerezni. Aki közvetlen kapcsolatban áll az általa forgalmazott kava gyökérforrással, az következetesen teszteli a minőséget is.


Kava fajták és termékek
A kavának két fő típusa van: a Noble és a Tudei. Ez utóbbinak negatív mellékhatásai lehetnek, például hányinger és letargia, amely akár két napig is tarthat. Így csak a Noble kava fajtákat javasolt inni.


Mindegyik kava fajta (pl. Vanuatu Borogu, Tongan Pouni Ono stb.) különböző hatásokkal bír, egyesek erőteljesebbek lehetnek, mint  a többi. Például a Pouni Ono egy kifejezetten emelkedett hangulatot kölcsönző kava nappalra, amelynek nincsenek szedatív hatásai. A Borongoru viszont már egy erős nyugtató hatással bíró kava, de nem ugyanolyan mértékben felemelő, mint a kifejezetten hirtelen nyugtató kavák.


Zöld kava
A legerősebb kava a friss, zöld kava. Ez a frissen betakarított kavagyökér nedve vízzel hígítva. Egészen a közelmúltig ezt a kavát csak Vanuatu vagy Hawaii kavabárjaiban lehetett megtalálni.


Kava adagolás
Érdemes mindig betartani az adott kava adagolási útmutatóját, ügyelve az elkészítésének módjára. Általánosságban elmondható, hogy 3 evőkanál hagyományos, közepesen őrölt kava gyökérpor, amelyet kb. 150 ml víz felhasználásáva főznek, az egy adag kavát jelent.

Kikapcsolódáshoz nem csupán a (esetlegesen több) mennyiségre, de a minőségi adagolásra is figyelni kell.  Az első adag kava hatása 15-30 percet vehet igénybe - érdemes tehát megvárni, amíg az első hatások meg nem érkeznek. Hogy mennyi adagot célszerű fogyasztani az optimális hatáshoz, az attól függ, hogy milyen régóta fogyaszt az adott személy kavát és milyen intenzitással érzi a hatásait. Az adagokat az alkoholhoz hasonlóan a fogyasztó preferenciája és a kavára adott reakciója és toleranciaszintje is befolyásolja.

A kava adagolását és hatásait célszerű kitapasztalni - kísérletezni a fajtákkal, adagokkal, különböző termékfajtákkal, vagy akár keverni a különféle kavafajtákat. Mindenki maga alakítja ki a kava ivási szokásait, és adagolását a személyes preferencia figyelembevételével.


A fordított tolerancia létezik
A fordított tolerancia az, amikor valaki a kava hatásait kezdetben nem érzi, csak néhány ivás után. Előfordul, hogy néhány nap, vagy akár egy egész hét után végül a kava hatásai beindulnak. Az emberi testnek időre van szüksége ahhoz, hogy alkalmazkodjon és reagálni tudjon a kavára, és ha ez megtörténik, csak akkor lehet érezni annak hatásait.


Mennyi kava a túl sok?
A kavában az a jó, hogy képes érzékeltetni a már elegendő bevitelt. Gyakran több adag fogyasztása ólmos fáradtságot okozhat, néha pedig több adag hányingerhez is vezethet. Így képes érzékeltetni a kava, ha túl sok mennyiség lett fogyasztva.

Természetesen lehetséges túlzásba is vinni a kavaivást. Vannak, akik tartósan hosszú ideig túl sok kavát fogyasztanak - bennük kialakulhat az úgynevezett kava dermopátia. A kava dermopátia esetén a bőr kiszárad és pikkelyessé válik, és nem is feltétlen csak hosszú időn keresztül bevitt nagy mennyiség okozhatja ezt. Megtörténhet attól függetlenül is - ez az állapot azonban nem marad tartós. A bőrprobléma hamar elmúlik, ha a fogyasztó egy időre szünetelteti a kavaivást.


Kava biztonság
A múltban sok tévinformáció került napvilágra a kava biztonságosságáról és mellékhatásairól.

Ma a tudományos kutatásnak köszönhetően sokkal átfogóbb képpel rendelkezünk a kava biztonságosságáról és jótékony hatásairól. A kava sok évvel ezelőtt olyan hírnévnek “örvendett”, miszerint nem biztonságos és káros hatással van a májra, mert publikáltak egy tanulmányt, amely összekapcsolta a kava ivást a máj toxicitásával. Ez a tanulmány azt eredményezte, hogy a kavát számos európai országban betiltották. A tanulmány megállapításait azóta számos alkalommal megcáfolták. Azt a következtetést vonták le, hogy a toxicitás problémái a vizsgálat azon résztvevőihez kapcsolódik, akik a kavaleveleket fogyasztják, nem pedig a kava növény gyökerét (a kava növény levelei mérgezőek, míg a gyökér nem).


Mikor nem ajánlott a kava fogyasztása?
Azt azért tudni kell, hogy amennyiben valakinek korábban májproblémái voltak (vagy jelenleg is vannak), a kava ivása valóban nem ajánlott. Emellett nem célszerű keverni a kavát az alkohol fogyasztásával. Ezen felül nem ajánlott kavát fogyasztani szorongáscsökkentő, vagy bármilyen vényköteles gyógyszer szedése esetén. Érdemes mindig konzultálni kezelőorvossal, mielőtt bármilyen gyógynövényes vagy étrend-kiegészítő kerül bevezetésre napi rendszerességgel.

Kijelenthető tehát, hogy kavával kapcsolatos bármilyen egészségügyi probléma kifejezetten kevés alkalommal nyert bizonyítást, összehasonlítva a széles körű fogyasztásával. Évszázadok óta világszerte emberek ezrei élvezik a kava hatásait, valamint természetes elme- és testpihentető tulajdonságait.

Alapos kutatás, kísérletezés és megfelelő kava termék választása, valamint az elkészítési utasítások követése esetén bárki élvezheti a kava természetes hatásait. Érdemes kikísérletezni a különböző gyártók termékeit, az eltérő fajtákat, adagolásokat és kialakítani a személyes preferenciáknak megfelelő kava fogyasztási szokásokat.
 

A TERMÉK EURÓPÁBAN FORGALOMBAN VAN EMBERI FOGYASZTÁSRA, DE A MAGYARORSZÁGI JOGSZABÁLYOK MIATT ITTHON KIZÁRÓLAG BOTANIKAI ÉS ANALITIKAI CÉLOKRA ÁRUSÍTHATÓ.

Image