Image

Kava fajták és eredetük

Ma már több mint 100 kavafajtáról tudunk, melyek a Csendes-óceán térségének különböző szigeteiről és országából származnak. Növekedésük nagyban függ az egyes szigetek sajátos éghajlatától. A sziget lakói tulajdonképpen bárhol képesek termeszteni ezt az egyedülálló növényt. A megannyi kavafajta története elkerülhetetlenül összekapcsolódik ezen szigetek ókori történeteivel és magával a kava növény természetével.

Annyi bizonyos, hogy senki sem ismeri kétségbevonhatatlanul a kava növény eredetét. Dr. Vincent Lebot alaposan kutatásokat végzett ezzel kapcsolatosan, és megtalálta a növényre vonatkozó első leírásokat 1786-ból, ami alapján kiderült, hogy már jóval előtte fogyasztották a növényt. Ma az általános konszenzus az, hogy a kava Vanuatuból származik (sokak szerint kifejezetten Észak-Vanuatuból). Az a felvetés is felmerült, hogy a kava eredete a vanuatui Maewo-szigetre vezethető vissza. Noha ez tudományosan továbbra sem bizonyított, az a tény, hogy más szigetekkel összehasonlítva messze Vanuatu rendelkezik a legtöbb kava fajtával, valamint a legerősebbekkel is. A bevándorlások és utazások következtében a kava ezután más polinéz szigetekre is eljutott.

A kava kellemes hatásairól, a béke és a boldogság érzetének elősegítéséről, valamint a nyílt és barátságos beszélgetések ösztönzéséről lett ismert. Bizonyos nagy hatékonyságú fajtákat „War Kava” -nak neveztek, amelyet a törzsek a háború elkerülése érdekében ittak. A törzsek leültek, együtt megitták a War Kava-t, megvitatták a kérdéses pontokat és gyakran békés megállapodásra jutottak, valamint hogy felesleges lenne harcolniuk.


Kava-szaporítás

A kava növények sterilek. A női ivarsejtet tartalmazó (ún. makrogametofiton) virágok különösen ritkák, és kézzel való megporzáskor sem teremnek gyümölcsöt. A kava önmagától képtelen magokat termelni, tehát minden új növényt a növény szárának vagy gyökércsomójának kivágásával kell szaporítani vagy növeszteni.

A kava egyedülálló terjedési folyamata azért következhetett be, mert az egyes szigetek lakói letelepedésük alkalmával a kavát ismét szaporították. A különféle művelési folyamatok, az egyes szigetek különböző talaja és éghajlata végül elvezetett a ma ismert 100+ féle kava-fajtához. Mindegyik fajtának nem csupán különféle termesztési szükségletei vannak, hanem külsejében, kémiai összetételében és pszichoaktív tulajdonságaiban is eltérő tulajdonságokkal rendelkezik.Nemesített kava fajták szigetenként

Vanuatu (Óceánia)
Vanuatu egy csendes-óceáni déli szigetcsoport, mely 83 kis szigetből áll - ezek közül 65 lakott terület. Vanuatu a kava feltételezett ősi otthona, és több mint 80 féle kava található meg itt, amelyek közül sok egyedülállónak számít az egyes szigeteken. Például a Kalm with Kava üzlet 3 különböző Vanuatu kava fajtát tartalmaz, közéjük tartozik a Borogu, Borongoru és a Melomelo.

Fidzsi-szigetek (Óceánia)
A kava a Fidzsi-szigetek hivatalos nemzeti itala, ahol Yaqonának és Malogunak is hívják. A Yaqona (jelentése: keserű), a kava és Malogu keserű, földes ízére, valamint a kava ital nyugtató hatására utal. A Fidzsi-szigeteken összesen 13 kava fajta van.

Hawaii (Polinézia)
Hawaiiban a kava awa néven lett ismert. Hawaii-nak 13 hagyományos fajtája van, s közülük mindegyik emberi fogyasztásra alkalmas.

Tonga (Óceánia)
Az összes Tongában termesztett fajta napközbeni ivásra alkalmas, mely inkább emelkedettebb hangulatot okoz, és kevésbé nyugtató hatású, mint egyes Fidzsi-szigeteki és Vanuatu kava fajták.

Szamoa (Óceánia)
Szamoaban a kava Ava néven szerepel, és többféle változatot foglal magába.

Egyéb szigetek
Pápua Új-Guineán csak egy kavafajta, a Kau kupwe található - Baluan szigetén. A Salamon-szigetek szintén egyetlen kava-fajta van; a Melomelo, a Mikronéziai Szövetségi Államokban pedig a Rahmwahnger.


Annyi bizonyos, hogy bár nem tudjuk biztosan, honnan is ered a kava, napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend - hiszen egyre többen ismerik fel természetes fizikai és mentális pihentető hatásait.

 

Image