Image

Kava története

A kava eredetének feltárása kissé olyan, mint egy rejtély megoldása. Senki sem tudja biztosan a kava növény (mámorbors) eredetét, ám manapság a legtöbb ember szerint a kava (részegítő bors) Vanuatu-ból származik. Pontosabban, néhány elmélet szerint a kava a Maewo szigetén, Észak-Vanuatu-ból származik.

Dr. Vincent Lebot, a vezető kutató, a kava szakértője és a „Kava: A Csendes-óceáni Elixir” könyv szerzője, valamint a Hawaii Egyetem kutatói nagyban hozzájárultak a Piper methysticum történetének ismeretéhez. Az biztos, hogy a kava-t a csendes-óceáni szigetlakók már évszázadok óta imádják, a növény csodálatos és egyedi tulajdonságai miatt.

Az 1616-ból származó történelmi referencia, amely arra utal, hogy a Le Maire és Schouten nevű holland navigátorok megfigyelték a kávát Futuna szigetén. James Cook kapitány útjai a Csendes-óceánon minden bizonnyal a kava felfedezését is magában foglalták. A kava botanikus rajza az angliai londoni Természettudományi Múzeumban 1769-ből származik.

A kava növény kiterjedt létezése a Csendes-óceán déli részein kizárólag azoknak az embereknek köszönhető, akik évszázadokkal ezelőtt az óceán felfedezésére indultak. A Kava annyira nagyra becsülték, hogy egyike azon kevés növényeknek, amelyeket a korai óceáni felfedezők úgy döntöttek, hogy magukkal viszik más szigeteket keresve. Azért döntöttek úgy, hogy a kava-t magukkal viszik, hogy más országok őslakosai részéről nyugodtabb fogadtatásban részesüljenek. A kutatók ma a kava elterjedésének alapján próbáljak megérteni a bekövetkezett népességvándorlást. A kava növények megléte olyan szigeteken, ahol a növény nem őshonos, megmagyarázhatja az emberek mozgását ebben a régióban. A kava terjedésének és terjedésének a helyén új káva fajták jelentek meg minden szigeten. Manapság több mint 100 kava-fajta létezik. A legfontosabb, hogy a kava ivás az egyes szigetek kulturális örökségének és ünnepi hagyományainak részévé vált, és nem meglepő módon, a történeti legendákba és a tudományba is bekerült.

Image